
Eğitim sektöründe dijital pazarlama stratejileri için 6 adım
- Eğitim sektöründe dijital pazarlama
- Nisan 19, 2023
Eğitim sektöründe dijital pazarlama, öğrenciye, veliye, eğitimcilere ve topluma ulaşmak için kaçınılmaz bir kanal haline geldi. MEB verilerine göre 2022/23 eğitim-öğretim yılında 14 bin 124 özel okul vardı. Bu okulların her biri varlığını sürdürmek için iletişimini sürdürmek zorunda.
Merhaba, ben Mehmet Semih İpek. Bu yazının faydalı ve açıklayıcı olmasını umuyorum. Bu konu özelinde sorunuz olursa bana e-mail adresim üzerinden sorabilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnunniyet duyarım.
Dijital pazarlama stratejilerinin doğru planlanması, eğitim kurumlarına rekabet avantajı sağlayarak öğrenci adaylarına ulaşmalarını kolaylaştırabilir. Biz de bu yazımızda eğitim sektöründe dijital pazarlama stratejileri nasıl planlanır sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.
1-Hedef belirleme ve somutlaştırma
Eğitim sektöründe dijital pazarlama yaparken atılması gereken ilk adım hedeflerin doğru tanımlanmış olması. Çünkü bu hedeflemeler ne kadar somut olursa tanıtım bütçenizi ayırdığınız kanallar ve projeler de o kadar somut olacaktır.
Bu hedefler, gelecekte geliştirdiğiniz her fikrin sağlamasını yapmanız için bir referans noktasıdır.
Somut olmayan hedeflere örnek: Çok fazla takipçiye ulaşarak bilinirlik elde etmek ve kayıt toplamak. Faaliyetlerimizi tanıtmak.
Somut hedefe örnek: Hedef kitlede tanımlayacağımız kişileri önce birer izleyiciye, arkasından takipçiye, veliye ve sürekli bir veliye dönüştürmek. Veli adayları için okulumuzun cazibe merkezi olduğunu göstermek. Bilgi birikimi, eğitim yaklaşımı, tecrübe ve fiziksel imkanlarımızı göstererek okula fiziksel olarak yönlendirebilmek. Kullanılacak tüm araçları için marketing funnel tanımlaması yapıp tüm kanalları aynı sonuca kanalize etmek.
2- Hedef kitlenizin tanımlanması
Hedef kitleyi doğru bir şekilde tanımlamak, aynı zamanda hangi kanalları ne şekilde kullanacağımızla ilgili önemli ipuçlarını içeriyor. Şu kişilerin interneti nasıl kullandığını anlamaya çalışmak ve belli başlı soruları sormak önemlidir:
-
Veli adayı ve veliler
Yaş aralıkları, tüketim alışkanlıkları, çocukları için araştırdıkları konular, bulundukları lokasyonlar gibi tanımlamaların doğru tanımlanması.
-
Öğrenci
Öğrencilerinizin interneti ve sosyal medyayı kullanma biçimi. Sosyal medyayı kullanma çağındaki öğrencilerin, okulun içeriklerini aidiyet içerisinde paylaşmaları hedefiyle yola çıkacağız.
-
Eğitimci
Her eğitim kurumunun aynı zamanda bir işveren markası olduğunu düşündüğümüzde eğitimcilerin en çok çalışmak isteyeceği yer olma hedefiyle geliştirilecek yaklaşımlar önemli olacaktır.
-
Paydaşlar
Okulunuzun birlikte etkinlik gerçekleştirdiği sivil toplum kuruluşları, dirsek teması halinde hareket ettiğiniz iş ortakları, ortak canlı yayın gerçekleştirebileceğiniz kişi ve kurumlar.
3-Eğitim sektörü için dijital pazarlama araçları
Dijital pazarlamada kullanabileceğiniz birçok yeni nesil araç var. Bu araçların her biri pazarlama getirisi olan kaynaklar olduğu gibi eğitim kurumunun pazarlama bütçesini tüketecek birer kalem. Aynı zamanda uzmanlık da gerektiren alanlar. Bu kar-zarar ilişkisi içinde neyden-ne kadar yararlanılması gerektiğini belirleyebilirsiniz. Bir analoji yapalım: Bu araçları birer enstruman olarak düşünürseniz siz de ahenkli müzik yöneten bir orkestra şefi olabilirsiniz. Her araç birbirinden farklı özellikleriyle sizi aynı yere götürebilir.
Eğitim sektörü dijital pazarlamasında kullanılabilecek araçları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sosyal medya
Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, LinkedIn gibi kanalların farklı dinamikleri ve kendilerine ait reklam platformları var. Her birinin maliyeti farklı. Hedef kitlenizin bunları kullanma biçimleri de farklı. Bir örnek verelim: LinkedIn’de bir kişiye ulaşma maliyetiyle Instagram’da ulaşmanın maliyeti aynı değil. Aynı zamanda sonuçları da değişkenlik gösteriyor.
-
SEO
İnternette “İstanbul’un en iyi özel okulları” aramasında Google’da reklamsız bir şekilde en üstte yer almayı isterdiniz değil mi? Web sitenizin içeriklerini uygun formatlarda yazarak, site kalite puanınızı yüksek tutacak çalışmalar yaparak Google aramalarının en üst sıralarında yer alabilirsiniz. SEO hedef kitlenizin sizi her konuyu danışabileceğiniz kurum olarak görmesini sağlayacaktır.
-
E-mail pazarlaması
Pazarlamada müşteri yaşam değeri olarak geçen (Customer Lifetime Value) kavram, bir kişinin sizinle iletişime geçtiği ilk andan itibaren ne kadar süre yolculuğu sürdürdüğünü tanımlar.
Buna eğitim sektörü özelinde annenin mezun olduğu okulda çocuğun okula kaydedilmesi örneğini verebiliriz.
E-mail pazarlaması bu yolculuğun uzun sürmesini sağlayacak en önemli ve eski yöntemlerden biri. İletişim bilgisini veren bir adayın özel günlerini kutlayan, ilgi alanına özel blog içeriğini gönderen, tatil döneminde okuma listesi yayınlayan bir içerik silsilesi olduğunu varsayalım. E-mail pazarlamasında bunu otomasyonlar sayesinde yapabilirsiniz.
-
Google Reklamları
Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer alarak web sitenize formlara yönlendirmeler yapabilirsiniz. Google reklam alanı olarak geçen ilgili web sitelerinde ve mobil uygulamalarda banner’lar ile yer alabilirsiniz. Aynı zamanda YouTube’da banner ve ara reklamlar verebilirsiniz.
-
SMS pazarlaması
Türkiye’de SMS pazarlaması ile ilgili ön yargılar ne kadar çok olsa da hayatımızın kaçınılmaz parçası. Telefonumuza gelen doğrulama kodu, hastane randevusu hatırlatma mesajları, takip ettiğiniz ürünün indirime girmesini hatırlatıcı mesajlar. Bunlar doğru kullanımına birer örnek.
4-Takvim
Artık hedeflerinizi somut bir şekilde tanımladınız, hedef kitlenizin de hangi davranışlarda bulunacağını tahmin edebiliyorsunuz. Aynı zamanda hangi dijital pazarlama kanallarında ne yoğunlukta yer alacağınızı da biliyorsunuz. Sırada yıl içindeki faaliyetleriniz ve beklentileriniz var.
Yılın ilk ayları genellikle erken kayıt döneminin başladığı sezon olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medya reklamlarında form doldurma maliyetlerinin en ekonomik olduğu dönemler de bu aralıkta.
Dijital ve fiziksel hareketliliğin yoğunluğunu, tatil günlerini ve erken kayıt dönemlerinizi de üst üste koyduğunuzda aksiyon takviminizi ortaya çıkarabilirsiniz. Bu takvim, SEO planınızı, yayınlayacağınız kampanyalarınızın sayısını, başlık ve hedeflerini, yayınlanacağı kanalları ve ayıracağınız bütçeyi içerebilir. Aynı zamanda bu bütçenin ve takvimin yanına başlangıç noktası olarak kabul edebileceğiniz hedefler koyabilirsiniz.
Örneğin, Şubat ayının ikinci haftası, erken kayıt tanıtım toplantısı duyurusu form toplama kampanyası: Tanıtıma ayrılan bütçe 15 bin TL, hedef form sayısı: 200, hedef katılım 50 gibi.
Bu sayısal değerleri yazmak için şunu yapabilirsiniz: Facebook Business Manager’da kampanya yayınlıyormuş gibi yaparak hedef kitlenizi, bütçenizi planlayın. Reklam seti kısmında Meta bütçenize göre tahmini form adedini verecektir. “15 bin TL ile X hedef kitlesine 80-200 arası” tahmini form gibi.
5-Bütçe
Birinci maddede öncelikli hedeflerinizi ne olarak belirlemiştiniz? Kayıt mı? Bilinirlik mi? Çünkü bütçemizi bu hedefleri, araçları ve takvimi yan yanına getirerek rasyonelleştirebiliriz. Bütçeyi belirlemeden önce şunları sormak yararlı olacaktır:
- Yıl boyunca kaç kişiye erişmeyi erişmeyi planlıyorsunuz?
- Bir öğrenci kaydı oluşturmanın dijital pazarlamada maliyeti ne kadar?
- Bütçenin yüzde kaçını markalamaya, kaçını satış hedefine ayırmayı planlayacaksınız?
- Yıllık ajans ve tedarik maliyetleriniz nedir?
- Kullanacağınız araçların aylık, yıllık ücretleri ne kadar? (Jotform, Zoho, Later App vb.)
- Reklam kanalları için aylık ne kadar ayıracaksınız?
- LinkedIn’de, Meta’da, Google arama reklamlarında günlük tahmini reklam maliyetleri gibi
6-Entegrasyonlar ve otomasyonlar
Sosyal medya hesaplarınız ve web siteniz birbiriyle konuşabilmeli ve verilerini paylaşmalı.
Eğitim sektöründe dijital pazarlama için en önemli konulardan biri. Google reklamlarınız, Instagram postlarınız, LinkedIn içerikleriniz veya diğer kanallarınızdaki iletişiminiz ayrı tellerden çalmamalı. Hepsi aynı amaca farklı yollarla ulaşmaya çalışırken topladığınız bilgileri de size ait bir yerde edinebilmelisiniz.
Bu sayede işlerinizi yönetmeyi kolaylaştırırken ölçümlerinizi de daha iyi yapmanızı sağlar.
Piksel Kurulumları
Web sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini, hangi sayfalarda gezindiklerini Google Analitycs ile görüntüleyebilirsiniz. Facebook işletme hesabınızın da bilmesini sağlarsanız kampanya yayınladığınızda çok tutarlı sonuçlar alabilirsiniz. Facebook reklamlarınızı oluştururken hedef kitlelerinizde web sitenizi kaynak gösterebilir, sonrasında ise sitenize giren kişilere benzer nitelikteki kişilere reklam verebilirsinniz.
Ya da web sitenize girdikten sonra Instagram’a geçmiş kişilerin karşısına reklamla çıkabilirsiniz. Bu kişilerin sizinle ilgili araştırma içine girdiklerini bildiğimiz için satın alma niyetlerinin daha yüksek olduğunu var sayabiliriz. Dolayısıyla remarketing reklamıyla daha iyi sonuçlar edinebilirsiniz.
Google Tag Manager
Web sitenizde çeşitli olaylar kurguyalıp onları izlemenize yarayan bir uygulama. Yani web sitenizde “başvur” butonuna dokunan kişileri ve buna benzer site içi hareketleri izlemeye alabiliyorsunuz.
Daha da önemlisi Facebook, LinkedIn gibi tüm uygulamalarda izleme hareketlerini Google Tag Manager üzerinden yapılandırabiliyorsunuz.
Entegrasyon Uygulamaları
Neyi kast ediyoruz? Bir örnek:
Zapier gibi çeşitli otomasyon programları sayesinde şunu yapabilirsiniz:
- Drive’da bir tablo dosyası oluşturun. Bu tablonun içine farklı sayfalar açın. Bu sayfaların adları, Instagram formları, Google formları, LinkedIn formları olsun.
- Zapier uygulamasında bir otomasyon yapın. Reklamlarınız yayınlandığında farklı kanallardan gelen tüm formlar drive tablonuzda kendiliğinden dolacak ve kontrol edebileceğininz bir tablo olacaktır.
Özetle,
Eğitim sektöründe diijtal pazarlama için kurgulanması gereken tutarlı startejiler, sürdürülebilir hedeflerinize ulaşmanız için büyük önem taşıyor. Bu planlamalar çalışmanızı ölçülebilir, yönetilebilir hale getiriyor. Sorularınız ve profesyonel ajans desteği için bizimle iletişime geçebilirsiniz.