
Özel Anaokulu ve İlkokullar için SEO ipuçları
- Eğitim sektöründe dijital pazarlama
- Mayıs 3, 2023
Çocuklarımızın ihtiyaçlarına çözüm bulmak ebeveynlerin en büyük önceliği. Özellikle konu onların sosyal gelişimi, sağlığı, becerileri olduğu zaman ebeveynler her türlü aksiyonu almaya hazır. Okullar için SEO bu noktada çok önemli hale geliyor. Çünkü bir ebeveynin çocuğu ile ilgili her Google aramasında sizin içeriğinizi görmesi, eğitim kurumunuzu ilham veren bir kaynak haline getiriyor.
Merhaba, ben Mehmet Semih İpek. Recro Digital Marketing olarak uzun yıllardır eğitim kurumlarına dijital pazarlama hizmeti veriyoruz. Bu yazının kolay anlaşılır ve ilham verici olmasını umuyorum. Sorularınız ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz. semih@recrodigital.com
Okullar için Blog ve SEO neden önemli?
Eğitimden sağlığa, yeme-içmeden seyahate kadar her şeyi internetten araştırıyoruz. Özellikle konu çocuk gelişimi ise en üst sıralarda uzmanlara ait içeriklerin yer alması çok önemli. Sizinki neden olmasın?
Şöyle bir düşünün,
- Ebeveynler çocuklarıyla ilgili internette her arama yaptıklarında en üstte sizi buluyorlar.
- Her konuda içerikleriniz onlara ilham veriyor. Hatta bazı problemlerini çözüyor.
- Uzun zamandır sizi takip ediyorlar ve okul kayıtları başlamak üzere.
Siz de ilk önce o okulla görüşmeye gitmek istemez miydiniz?
Marketing Funnel, diğer adıyla pazarlama hunisi dört aşamadan oluşuyor: Farkındalık, düşünce, etkileşim ve sadakat. Soğuk satış, ılık satış ve sıcak satış evresi bu aşamalarda gerçekleşiyor.
Yaz tatilleri uzun vadeli ve sistematik SEO kurgularının hayata geçirilmesi için bulunmaz bir fırsat. Önemli bir hazırlık dönemi.
Blog yazılarınız içerisinde,
- Okurları sosyal medya kanallarınıza yönlendirebilirsiniz.
- Fırsatlarınızdan bahsederek aksiyon almalarını sağlayabilirsiniz.
- Newsletter kaydı alabilirsiniz.
Blog konusu nasıl bulunur? Arama niyeti ve arama hacmi
Yukarıda pazarlama hunisine kısaca değinmiştik. Konu arayışına girmeden önce Kullanıcı arama niyeti konusuna değinelim. Google’da 4 tane arama niyeti var.
- Bilgi edinme amaçlı arama
- Gezinme amaçlı arama
- İşlem amaçlı arama
- Ticari amaçlı arama
Yazılarınızda hangi arama niyetine odaklanacaksanız konunuz onunla ilgili olmalı. Konunuz aynı zamanda kitleyi, arama niyetini de gösterir. Aynı zamanda ebeveynlerin gerçekten arama yapacağı niş ve nokta atışı konular bulmanızı öneririz. Örneğin:
- Okul öncesi çağında doğa sevgisi kazandıracak 5 eğlenceli oyun
- Çocukların dil gelişimini desteklemek için yapılması gerekenler
- İlkokul çağında ikinci yabancı dil eğitimi verilmeli mi?
Bu konu başlıkları ebeveynlerin kim olduklarıyla ve arama niyetleriyle ilgili fikir verebilir. Bir diğer konu da arama hacmi konusu.
- Yabancı dil nasıl öğrenilir? (Arama hacmi en yüksek ve okulunuzla ilgisi düşük)
- Çocuklar için yabancı dil eğitimi nasıl olmalı? (arama hacmi daha düşük fakat sizinle daha ilgili)
- İlkokulda yabancı dil eğitimi pratikleri: Tatilde uygulayabileceğiniz yöntemler (Arama hacmi düşük fakat tamamen sizin kitlenizle ilgili)
Düşük arama hacmine sahip anahtar kelimelerin üst sıralarda yer alması daha mümkün. Rekabeti daha az ve hedefi daha nettir. Ziyaretçilerinizin beklediğiniz işlemi yapması daha olasıdır.
Google Anahtar Kelime Planlayıcıdan yararlanın
Google anahtar kelime planlayıcısı, Google arama ağı reklamları verirken yararlandığımız ücretsiz bir araç. Peki, nne işe yarıyor?
- Google’da yazdığınız sorguların hacmini, yani aylık aranma sayısını gösteriyor.
- Sizin hedeflediğiniz annahtar kelimeye benzer anahtar kelimeler öneriyor
- Aradığınız anahtar kelimelerin yıl içinde aranma trendini gösteriyor.
Bu şu demek, Google anahtar kelime planlayıcıyı kullanarak blog yazacağınız konular hakkında anahtar kelimeleri edinebilirsiniz. Hangi aramalarda insanların karşısına çıkacağınızı planlayabilirsiniz.
Yapay zeka Chat GPT kullanarak iç görüler edinin
Chat GPT, çıktığı günden bu yana özellikleriyle adeta bir devrim yarattı. Özellikle Chat GPT’de olup da Google’da olmayan şeyi söyleyeyim: Niyet, yani içgörüyü öğrenme. Alttaki ekran görüntüsünde Chat GPT’ye sorduğum soruya ve aldığımız cevaplara bakın.
Bu ve bunun gibi soruları sorarak, spesifik hale getirerek SEO için anahtar kelimeler öğrenerek konu önerileri alabilir ve içerikler üretebilirsiniz. Okullar için SEO çalışması yaparken benzersiz bir araç
SERP analizi nedir, okullar için SEO yaparken nasıl kullanılır?
Bir blog yazısının konusunu belirledikten sonra, anahtar kelime çalışması yapmanız gerekiyor. Yani “hangi kelimelerle aranınca en önde çıkacağınızı” hedefleyeceksiniz. Bizim örneğimiz “çocukların motor becerilerini geliştiren oyunlar” olsun.
Google’da bu aramayı yaptıktan sonra en önde çıkan 5 yazının şu özelliklerini araştırın. Bu yazılarla rekabet edebilmek için gerekli kriterleri öğrenmiş olacaksınız.
- Yazıların uzunlukları kaç kelime?
- H2 anahtar kelimeleri neler, H3 anahtar kelimeleri neler?
- Yazılarda kaç görsel yer alıyor?
- Yazıların kod metin oranı nedir?
- Yazıların içerdiği iç ve dış bağlantılar nelerdir?
SERP analizi araçları
Semrush veya Ahrefs SERP analiz aracını kullanabilirsiniz.
İçerik takvimi ve planı oluşturun
Google’ın blog sayfanızı taraması ve yazılarınızı sıralamaya almasına indeksleme denir. Bu işlem de site haritanızın Google algoritması tarafından düzenli olarak kontrol edilmesiyle gerçekleşiyor. Google her otomatik indeksleme işleminde sayfanızda yeni bir yazı gördüğünde sitenizi istikrarlı bir içerik üreticisi olarak görüyor.
Bu da sayfa kalite puanınızı olumlu yönde etkiliyor. Sayfa kalite puanı, web sitenizin Google’daki otoritesini gösteren bir terim.
Dolayısıyla periyot oluşturmalısınız. Günde 3 yazı da olsa ayda 1 yazı da olsa yazı girişlerinizi bir takvimle yapmalısınız.
Sosyal medyadan etkileşim kontrolü
İçeriklerinizin ilgi çekip çekmediğini, sizin kitlenizle alakalı olup olmadığını sosyal medyadan da öğrenebilirsiniz. Yazmayı planladığınız içeriklerle ilgili önden küçük bir gönderi oluşturabilirsiniz. Veya Instastory özelliğini kullanarak anketle soru sorabilirsiniz.
Twitter, Facebook ve LinkedIn’de anket özelliğini kullanarak takipçilerinizin konuyla ne kadar ilgileneceğini ölçebilirsiniz.
Ayrıca blog yazınızı oluşturduktan sonra da bu yazının içinden sosyal medya içerikleri oluşturarak yayınlayabilirsiniz.
Anahtar kelime analizi ve geri düzenleme (content audit)
Geçmiş içeriklerin geriye dönük düzeltme ve iyileştirmelerini yapma işine content audit deniyor. Ürettiğiniz içeriklerin Google sıralamasında bir yere yerleştikten sonra günden güne daha iyi yere yerleşmesi için periyodik olarak yapılması gereken çalışmalar.
Rakip yazıları da dikkate alarak yapacağınız düzenlemeler:
- Metnin daha uzun yazılması, başlıkların düzenlenmesi,
- Yazının görsel, video gibi materyallerle zenginleştirilmesi,
- Kod-metin oranının kontrol edilmesi ve düzenlenmesi gibi.
Özetle,
Özel okullar ve eğitim kurumları için SEO halen dokunulmamış hazinelerle dolu. Ebeveynlerin karşısına aramalarda en üst sıralarda ücret vermeden çıkmanız mümkün. Bunu yapmak için de bazı adımlar uygulamak ve yapay zekanın avantajlarını kullanmak gerekli. Sorularınız için benimle iletişime geçmekten çekinmeyin semih@recrodigital.com