
Instagram Reklam Verme ile İlgili Sık Yapılan 10 Hata
- Instagram Facebook Marketing
- Şubat 8, 2022
Instagram reklam verme esnasında yapılan hatalar nelerdir? Birlikte bakalım
Instagram’da nasıl reklam verilir ya da reklam verirken hangi noktalara dikkat etmeli? Facebook bussiness manager uygulaması mı, Instagram uygulaması mı, ya da mobil Facebook reklamlar uygulaması mı? Reklamı nereden vermek daha mantıklı? Hedef kitle nasıl belirlenmeli?
Bu yazımızda Facebook Pazarlama Destek ekibinin önerilerinden ve tecrübelerimizden sonuçları derledik. Markalarımızdan ve çevremizden sıkça sorulan sorulara 10 önemli adımda yanıt verdik.
Hata 1. Facebook-Instagram Kampanya Hedefini Doğru Belirlememek
Hedefi doğru belirlemek, doğru tanıtımın en önemli adımı. Yani Facebook Ads Manager uygulamasında doğru seçeceğiniz hedefler, potansiyel müşterilerinizin karşısına en uygun şekilde çıkmanız için önem taşıyor. Aynı zamanda bir sonraki adımda ne tür görseli videolarla ilerleyebileceğinizi de belirliyor.
Bir örnek vermek gerekirse, etkileşim hedefiyle yola çıkan bir kampanyanın tüm hedeflemesi ve çağrıları seçili gönderinizin daha çok yorum ve beğeni yapmanızı sağlamak için çalışıyor. Diğer yandan Potansiyel müşteriler bulma hedefli reklamlar ise mevcut hızlı formunuza daha fazla kişiyi davet etmek için yayınlanıyor. Bu iki adımın da ilerleyen aşamalarında birbirinden farklı ekranlarla karşılaşıyorsunuz.
Hata 2. Instagram’da Reklam Verme: Bütçeyi Yanlış Metodla Belirlemek
Bütçe Nasıl Belirlenmeli? Toplam Bütçe mi, Günlük Bütçe mi?
Instagram’da reklam seçenekleri içinde toplam bütçe ve günlük bütçe opsiyonları mevcut. Bütçenizi toplam olarak belirleyip bunun son tarihini belirleyebiliyorsunuz. Ya da isterseniz günlük bir bütçe belirleyerek tanıtımınız bitene kadar sürmesini tercih edebiliyorsunuz.
Instagram’ın arka planını yani algoritmasını düşündüğünüzde de bir makine öğrenmesi söz konusu. Tecrübelerimize göre günlük bütçe seçerek ve tanıtımın son tarihini belirlemeden kampanyayı başlatarak tanıtım başlatmak daha verimli sonuçlar almanıza neden oluyor. Bu sonucu Facebook pazarlama ekibinin önerileri sonrasında hayata geçirdik ve gerçekten faydasını gördük.
Hata 3. Instagram’da reklam sürelerini çok kısa süreli tutmak: Peki en az kaç gün yayında kalmalı?
Instagram algoritmasının makine öğrenme süresini göz önünde bulundurarak en az 4 veya 5 gün tanıtımınızın yayında kalması gerekiyor. Ve bu esnada düzenleme yapılmaması, yani öğrenme sürecinin değiştirilmemesi gerekiyor.
Instagram’da reklamlarınızın gerçek sonuçları 4 veya 5 günün sonrasında asıl değerlerine ulaşıyor.
Hata 4: Hedef Kitleyi Çok Geniş ya da Çok Dar Belirlemek
Hedef kitle belirlerken sık yapılan yanlışlardan biri. Kendinizle çok ilgili bulduğunuz onlarca seçenek olabilir, fakat bunların hepsini seçmek Instagram algoritmasının adımlarını bir kere daha zorluyor. Bu da sonuç başına maliyetlerinizi artırırken, hedef kitlede de sapmalara neden oluyor.
Bunun yerine en fazla 4 veya 5 özellikle hedef kitlenizi daraltmak daha iyi bir seçenek.
Ne demek istiyoruz: “İstanbul’da yaşayan, 6-12 yaş arasında çocuk sahibi, lisans mezunu, anaokulları ile ilgilenen” kırılımı ideal bir seçenek olabilir. Fakat bu özelliklere Android X yazılımı ve üzeri kullanan, yüksek alım gücüne sahip, sık seyahat eden, doğa turizmine ilgi duyan…. gibi özellikler eklediğinizde işler karmaşıklaşıyor. Kulağa mantıklı gibi gelse de tanıtıma para harcamaya başladığınızda öyle olmadığını fark etmeye başlıyorsunuz.
Hata 5: Instagram’da reklam verirken Instastory gibi dikey alanlarda kare formatlı reklamlar yayınlamak
Facebook Reklam Yöneticisi’nde görsel ve videoları yüklemeniz gereken yere, yani reklam alanları seçeneğine geldiğinizde sadece bir tane kare formatlı görsel yüklerseniz bunu Instastory, sağ sütun, hızlı makale gibi ekranlarda da kullanacaktır. Bu en sık yapılan hatalardan biri.
Bu da dikey ekranın ortasında görselinizin yer alması, alt ve üst kısmınızın profesyonellikten uzak bir şekilde kullanılması demek. Diğer yandan size tanınan fazladan alanları değerlendirememek anlamına geliyor.
Bunun yerine medya kısmında karşınıza çıkacak “Grubu düzenle” bölümüne gelerek, doğru ekranlara doğru ebatlarda kreatifleri yükleyebilirsiniz.
Instagram’da reklam ebatları, ölçüleri nelerdir?
Bu ebatlar,
- Gönderi alanında 1X1 oranında yani 1080X1080 px
- Instastory gibi dikey alanlarda 16:9 oranında yani 1080X1920 px
- Sağ sütun reklam alanlarında 19,1:10 oranında yani 1910:1000 px
Her bir görseli 72 dpi çözünürlükte çalışmanız yeterli olacaktır.
Hata 6: Reklamı Düzenleyip Yeniden Başlatmak
Yayında olan bir reklamı durdurup, düzenleyip yeniden başlatmak demek Instagram’ın hedeflerinizle ilgili öğrenme sürecini sıfırlamak ve yeniden öğrenmesi için start vermek demek. Yukarıda 4-5 günlük öğrenme sürecinden bahsetmiştik. Bir yazım hatası, görselde gözden kaçan bir detay, tarih değişikliği gibi durumları birkaç defa kontrol ettikten sonra yayına almak bu nedenle önemli.
Özellikle X tarihinde gerçekleşecek etkinlik tanıtımı gibi zamanlaması belli olan reklamlarda yaşamayı istemeyeceğiniz bir durum. Böyle bir aksilik yaşıyor iseniz büyük ihtimalle nedeni reklamı düzenleyip yeniden başlatmaktır.
Instagram reklam verme Hata 7: Reklamı Instagram Uygulaması Üzerinden Vermek
Birçok uygulamanın profesyoneller için hazırlanmış, çok fazla seçenek sunan ve yoğun işlemler yapan ana versiyonları olduğu gibi, kısa pratik yolları tanıyan “Lite” versiyonları da mevcut. Bu versiyonlar işin henüz öğrenme sürecindeki kişiler için pratik işlemler için yapılmış versiyonlar.
İşte Instagram’dan reklam vermek de aynı bu Lite versiyonlar gibi. Az seçenekle bir an önce reklam çıkmanızı sağlar fakat sonuçlarını Facebook Meta Ads Manager reklamlarıyla kıyaslarsanız gözle görülür bir fark görürsünüz.
Instagram’da Reklam için Nereden Reklam Vermeli? Instagram’dan mı, Masaüstünden mi yoksa, Facebook Reklamlar uygulamasından mı?
Önerimiz masaüstünden yani bilgisayarınızdan Facebook Ads Manager uygulaması üzerinden reklam vermek. Çünkü burada reklam hedefinizi, hedef kitlenizi ve planlamanızı daha net yapabilirsiniz. Sonuçlarında da ciddi bir makas görebilirsiniz.
Meta Ads Manager’dan Instagram Reklamı Nasıl verilir?
Bu konuya yeni bir yazımızda detaylıca değineceğiz fakat kısaca tarif etmek gerekirse: Bilgisayarınızdan https://business.facebook.com/adsmanager adresine girerek işletme oluşturma adımlarını takip edin. Bunu yaparken Facebook’ta kişisel hesabınızın açık olduğundan emin olun.
- İşletme Ayarları Bölümü’nde Varlıklar bölümüne gelerek Instagram hesabınızı bağlayın.
- Varsa Facebook sayfanızı da varlıklar üzerinden bağlayın. Facebook sayfanızın normal Facebook sayfa ayarları kısmından Instagram’ınıza bağlı olduğundan emin olun.
- Hedef kitleler bölümünde Hedef kitlelerinizi oluşturun.
- Ödeme ayarları kısmından ödeme bilgilerinizi girin.
- Yeni kampanya seçeneğinden “oluştur” butonuna tıklayıp adımları takip edin.
Bir diğer seçenek olan Facebook Reklam Yöneticisi Mobil Uygulaması üzerinden de başlayabilirsiniz: Linki iOS kullanıcıları için , Android kullanıcıları için
Hata 8: Yanlış Harekete Geçme Çağrısı (Call To Action)
Instagram tanıtımlarının altında yer alan “Bizimle iletişime geç”, “Kaydol” , “Satın al”, “Mesaj gönder”, “Profili ziyaret et” gibi çağrıları kampanya oluştururken seçebiliyorsunuz. Ve bu durumda verilen reklamın amacına uygun olan çağrıyı seçmek önemli.
Call To Action Nedir?
Reklamcılık sektöründe potansiyel müşterileri harekete geçirmeyi hedefleyen çağrı mesajlarına verilen terim. Kaydol, katıl, indirimi kaçırma, XXX yaz 2222’ye gönder, uygulamayı indir… gibi tüm mesajlar call to action örneğidir.
Kullanıcıların ürününüzü incelemesini mi istiyorsunuz? Etkinliğinize kaydolmasını mı hedefliyorsunuz? E-ticaret mağazanıza girmesini mi istiyorsunuz? Bunların her birinin çağrısı farklı ve kullanıcı alışkanlıklarına göre doğru şekilde seçilmeli.
Instagram reklam verme hata 9: Hedef Kitleyi “Otomatik” Olarak Seçmek
Otomatik olarak Instagram’a bıraktığınız reklamlar, mevcut takipçilerinize ve ona benzer nitelikteki Instagram kullanıcılarına gidiyor. Tecrübesiz reklamverenler tarafından pratik bir yol gibi. Ama bu algoritma her şeyi güvenle teslim edebileceğiniz, tıkır tıkır çalışan bir sistem değil.
Hata 10: Gönderi Öne Çıkarma Reklamlarında Otomatik Reklam Alanlarını Gözden Kaçırmak
Mobil Facebook Reklamlar uygulamasında son kontrol adımında “Reklam Alanlarını gözden geçir” seçeneği mevcut. Bu alanı gözden geçirmeden ilerlerseniz Reklamınız Facebook’ta, Messenger’da da farklı ekranlarda yayınlanıyor. Yani Instagram gönderinizin Instagram’da daha çok öne çıkmasını hedeflerken aslında paranızı başka yerlere de harcıyorsunuz.
Ekranda yer alan seçili alanlar otomatik olarak seçilmiş alanlar, bunu elle kaldırmanız gerekiyor.
Profesyonel destek ile sosyal medya ajans hizmeti almak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.