kurumsal sosyal medya yönetimi

Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi – Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurumsal sosyal medya yönetimi, günümüzde şirketlerin sosyal medyada var olmak için başvurdukları bir yöntem. Çünkü kurumsal hesapların sosyal medyanın dinamikleri nedeniyle kişisel hesaplar gibi yönetilmeleri mümkün değil.

Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medya, aslında insanların günlük yaşamlarını, fikirlerini, bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları bir dijital ortam. Yani aslında insan odaklı ve kurum, kuruluş ya da şirketler gibi insan dışı kullanımları için tasarlanmış bir mecra değil. Bu yüzden, kurumsal sosyal medya yönetimi yaparken, hem kurumun ciddi profilini korumak hem de aslında o mecrada bir insan gibi var olmasını sağlamak gerekiyor.

Kurumsal Sosyal Medya Hesabı Nasıl Olmalı?

Kurumsal bir hesabın daha insani gözükebilmesinin yolu, “biz de sizin yanınızdayız ve sizinle aynı duyguları hissediyoruz” imajı vermekten geçiyor. Takipçilere ve potansiyel müşterilere, duvarların arkasından yürütülen bir şirket değil, kullanıcıları ve sevenleri ile iç içe, onlardan biri gibi yaklaşmak gerekiyor.

Sosyal medya aracılığıyla kullanıcılara gerçek anlamda ulaşmanın birçok yolu var; paylaşımlar, yarışmalar, etkinlikler, canlı performanslar, ürün incelemeleri… Tüm bunların ortak bir amacı var: Marka bilinirliği sağlamak, ürün tanıtım ve satışlarını gerçekleştirmek.

Kurumsal Sosyal Medya Hesabı Nasıl Yönetilir? Kurumların Sosyal Medyayı Kullanırken Dikkat Etmesi Gereken Durumlar

Yukarıda bahsettiğimiz amacı gerçekleştirmek için kurumsal sosyal medya hesabı sahiplerinin izlemesi gereken bazı stratejiler var.

Hedef Kitlenizi İyi Belirleyin

Kurumsal sosyal medya hesabının etkili bir şekilde yönetilebilmesi için ilk önce hedef kitle belirlenmeli. Hangi yaşa, cinsiyete, mesleğe, eğitim durumuna ya da coğrafyaya hitap etmek istiyorsunuz? Bunun gibi daha bir çok kriteri göz önüne alın. Ardından firmanıza özel hedef kitlenizi belirleyin.

Sosyal medya, başta da söylediğimiz gibi sadece iş yapabileceğiniz, ürün ve hizmet tanıtımı yapacağınız bir mecra değil. Burada her şey tamamen markanızla ilgili olmamalı.

Hedef kitlenizi belirleyerek onlara yönelik olarak, belirli aralıklarla yaptığınız görsel-video sosyal medya paylaşımları, dikkat çeker ve markanıza olan talebi artırır.

Böylece işinize ve sosyal medya profilinize ilgi gösterecek kişilerin karşısına çıkabilirsiniz. Aynı zamanda yaptığınız planlar da daha etkili olur ve maddi kazançlar sağlar. Hedef kitlenizi nasıl belirleyeceğinizi buradan öğrenin.

Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi İçin Etkileşimde Bulunun

Sosyal medyada öne çıkabilmek için yalnızca paylaşım yaparak kenara çekilmek yeterli değil. Bunun yerine hedef kitlenizle ve mevcut takipçilerinizle etkileşim içerisinde olun. Böylece onlara özel hissettirir, markanızla bağ kurmalarını sağlarsınız. Sonuç olarak bu da, güven duygusu aşılar.

Bu aşamada mesajlara, yorumlara cevap vermekten çekinmeyin. Çekilişler, kullanıcıyı harekete geçirecek soru-cevap etkinlikleri, ödüllü yarışmalar düzenleyin. Aynı zamanda kullanıcıyı ön planda tutan ve onların da değer vereceği anlamlı ve özel içerikler hazırlayın.

Ortak Bir Dil Belirleyin

Hedef kitlenizi belirleyip onlarla etkileşim kurarken yapılan iki büyük hata var:

  • İletişimde çok resmi bir dil kullanılması
  • Kurumsal hesabın dilinin kurumsallıktan çıkacak kadar insanlaştırılması.

Sosyal medyanın insanlar için bir mecra olduğunu söyledik fakat hesabınız bu alanda bir firmayı temsil ederek bulunuyor. Bu yüzden ne tamamen resmi ve gri bir dil kullanmalı, ne de komşunuzla konuştuğunuz kadar samimi olmalısınız. Bu çerçevede markanıza özgü bir dil geliştirin ve istisnasız her etkileşiminizde bu dili kullanın.

Özgün Kurumsal Temanızı Belirleyin

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

rengaglobal (@rengaglobal)’in paylaştığı bir gönderi

Yayınladığınız içerikler bireysel görünebilir ama insanlara, o içeriklerin size ait olduğu hissini de vermelisiniz. Firmanızı yansıtan renkler, logolar, fontlar ve tasarımlar oluşturun. Kurumsal sosyal medya hesabınız artık her gönderisinden size ait olduğu anlaşılan bir yere dönüşsün.

Bunun için gönderilerinizde düzenli sloganlar kullanabilirsiniz. Diğer tasarımlarla birlikte sloganlar, hedef kitleniz markanızı görmese bile kafalarında canlanmasını sağlar. Bu da marka bilinci oluşturmanın en etkili yollarından biri.

Aynı zamanda kurumsal tema oluşturmak konusunda yaratıcı ve orijinal olmanız gerektiğini hatırlatalım. Bu konuda rakiplerinizden ayrılmanız, firmanıza karşı olumlu bakış açısı sağlayacak, güven verici ve özenli bir tasarım oluşturmanız gerekiyor.

Farklı Sosyal Medya Hesapları Kullanın

İnsanlarla iletişime ve sosyal medyanın gücüne gerçekten önem veriyorsanız, tek bir sosyal medya aracında bulunmakla yetinmeyin. Kurumsal firmanızın hem Instagram, hem LinkedIn hem de Twitter hesapları olsun. Bunlar günümüzde bu amaçla en sık kullanılan platformlar. Bunların yanında işinize ve sektörünüze göre öne çıkacağınızı düşündüğünüz mecraları da aktif olarak kullanın.

Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. O da, aynı içerikleri her platformda kopyala-yapıştır şeklinde paylaşmamak. Oluşturduğunuz tek bir içeriği, aynı şekilde her platformda paylaşmak, aslıda size yarardan çok zarar getirebilir. Çünkü her sosyal medya platformunun kendi içinde işleyişi farklıdır ve buradaki kullanıcı profili de farklılık gösterir.

Nerede neyi paylaşmanız gerektiğini şu şekilde belirleyebilirsiniz. Görsel, video ve metin içeriklerinden hangilerinin hangi mecrada daha çok ilgi gördüğünü araştırın. Bunlara kimlerin ilgi gösterdiğini analiz edin. Böylece her platformda yapacağınız paylaşımın ne olacağı ve buradaki potansiyel hedef kitleniz hakkında bilgi sahibi olursunuz. Sonuç olarak da bu bilgileri kullanarak strateji geliştirin.

Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi Yaparken İsim Karmaşası Yaratmayın

Var olduğunuz tüm sosyal medya hesaplarının firmanızın adına sahip olduğuna ya da en azından bunu çağrıştırdığına emin olun. Örnek olarak Instagram’da @recroistanbul, LinkedIn’de Recro Digital Marketing kullanıcı adına sahip olmak, iki farklı kurum imajı yaratır. Bunun için kullandığınız her sosyal medya platformunda kullanabileceğiniz ortak bir isim belirleyin.

Farklı ve Özgün İçerikler Oluşturun

Firmalar tarafından kurumsal sosyal medya hesabı oluşturmanın en büyük amaçlarından biri reklamlar ve bilinirlik sağlamak. Fakat sürekli bir şeyleri satmaya yönelik paylaşımlar yapmak ve sosyal medyayı yalnızca bu amaçla kullanmak kimse tarafından ilgi çekici görünmez. Bu yüzden firmanızla ve ürünlerinizle ilgili gönderilerin yanında farklı paylaşımlar yapın. Popüler konular, hedef kitlenizin ilgisini çekeceğini düşündüğünüz şeyler hakkında da içerikler oluşturun. Takipçilerinizin ilgi alanlarına yönelik içerikler oluşturmak, onların gözünde firmanızın güvenilirliğini artırır. Unutmayın insanlar ilgi alanları için faydalı şeyler bulabildikleri kurumsal hesapları takip ederler.

Kurumsal sosyal medya yönetiminde özgün ve dikkat çekici içerikler üreten markalardan Thule Store Türkiye‘yi örnek verelim.

İçeriklerinizde Çeşitlilik Yaratın

İçeriklerinizde tekdüzeliğin dışında çıkın. Sürekli görsel paylaşımı yapıyorsanız, videoları deneyin. Ya da kullandığınız sosyal medya aracının izin verdiği formatları bir kez deneyin. Böylece o mecrada işleyen başka bir format var mı ya da sizin içerikleriniz başka bir formata uyuyor mu, test etmiş olursunuz.

Bir Paylaşım Düzeni Oluşturun

Paylaşımlarınızı belirli bir düzene oturun. İnsanların karşısına random zamanlarda çıkmak yerine belirli bir gün ve saatiniz olsun. Böylece kitlenizin kafasında bir yer edinirsiniz. Aynı zamanda beklenti yaratır. Bir gün paylaşım yapıp bir gün yok olmayın. Haftada bir paylaşım yapacak olsanız bile bunun için zaman belirleyin. Kurumsal bir hesap yönettiğiniz için insanların buna ne kadar önem verdiğinizi anlamasını sağlayın.