Prompt Mühendisliği Nedir?
- Yapay Zeka
- Mart 23, 2023
Yakın geleceğin en kazançlı mesleklerinden bir tanesi: Prompt mühendisliği. Yapay zeka ile para kazanmanın yollarından bir tanesi. Bilmeniz, anlamanız gereken uzmanlık alanı ise “yapay zeka ile konuşmayı bilmek”
Eğer yapay zeka ile ilgiliyseniz ve teknolojinin tam kalbinde bir gelecek arıyorsanız kendinizi ve işinizi bu yönde geliştirebilirsiniz. Türkçe’ye sufle mühendisliği olarak da geçen prompt mühendisliği hakkında çalışmaları araştırmaya başlayabilirsiniz.
Yapay Zeka Teknolojisi ve Prompt Mühendisliği
GPT-3 teknolojisi 2022 yılını kasıp kavurmuştu. bu teknoloji sayesinde Midjourney, ChatGPT ve Stable Diffusion gibi uygulamalarla tanıştık. Birçoğunu hayranlıkla kullanmaya başladık ve sıkı takipçileri olmaya başladık. Bu yapay zeka teknolojileri gelecekte birçok işi kendi başına yapabilir hale gelecek. Bugün bireysel olarak kullandığımız bu özellikler iş modellerine dönüşecek. Örnek vermek gerekirse:
- Web sitesi kodlayabilecekler,
- Bir konuyu grafiğe dönüştürebilecekler,
- Analizler yapabilecekler, analizleri anlamlandırabilecekler gibi.
Yapay zekanın bu özelliği sayesinde birçok mesleğin yok olması sık sık konuşulurken, yeni ve çok kazançlı bir iş kolu doğuyor. İşte o da Prompt mühendisliği.
Prompt mühendisliği nedir?
Tek cümleyle prompt mühendisliği yapay zekaya yapacağı işi en doğru sonucu verecek şekilde tarif etmek.
Bu kişinin yapması gereken ise iş saatleri içerisinde yapay zeka ile konuşarak, doğru kelimeleri ve tanımları kullanarak yapay zeka programlarından en iyi çıktıyı almak. Yani iyi bir brief ortaya koymak.
Prompt Mühendisliği Maaşı
Bugünün dünyasında yılda 250 bin – 300 bin dolar maaşla uzmanı aranan bir meslek. Hatta bir iş ilanı örneğini paylaşalım:
Prompt ne demek?
Kelimenin esas karşılığı “çabucak cevap vermek” demek. Bilişim dünyasında ise prompt “istemek-istem” anlamına geliyor. İnsanın yapay zekaya verdiği komut. Brief mantığı gibi düşünebilirsiniz, “Bana öyle bir grafik yap ki, bu grafik iki sütunlu olsun. Bir sütunu X özelliklerden bahsederken diğer sütunda Y özellikleri yer alsın” gibi tanımlamalar prompt sayılabilir.
Neden böyle bir işe ihtiyaç var?
Tıpkı hizmet aldığımız birçok işte olduğu gibi, yapay zekaya da bir işi emanet edeceğimiz zaman doğru kelimeleri, doğru sıralamayla, iyi örnekler vererek yapmak. Çünkü bir defa yanlış çıktı aldığınızda sonra onu düzeltmesi de git gide zorlaşabilir. “Aslında şunu demek istemiştim” diye düzeltmek ileri seviye projelerde karmaşıklaşabilir. Yapay zeka hata sarmalına girebilir. Baştan başalamak için ise çok geç olabilir.
Yapay zeka ile konuşmasını bilen, işi iyi tarif edebilen prompt mühendisleri yakın gelecekte hayatımızın içinde yer alacak ve bu hizmeti verecekler.
Open AI, Prompt Mühendisliği’ni Nasıl Tanımlıyor?
Prompt mühendisliği, genellikle makine öğrenimi ve doğal dil işleme tekniklerinin bir araya gelerek, insanlarla bilgisayarlar arasında doğal dilde etkileşim kurulmasını mümkün kılan bir disiplindir.
Prompt mühendisliği, insanların bilgisayara doğal bir şekilde sordukları sorulara cevap verebilecek, konuşabilecek veya yazışabilecek sistemlerin oluşturulması ile ilgilidir. Bu disiplin, özellikle dijital asistanlar, chatbotlar, kişisel yardımcılar ve sanal müşteri hizmetleri gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.
Prompt mühendisliği, yapay zeka ve doğal dil işleme teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte son yıllarda oldukça önem kazanmıştır.
Prompt Mühendisleri Nasıl Yapıyor?
Open AI’dan yapay zekaya en iyi şekilde iş tarif etmenin ipuçları
Prompt mühendisliğinin temellerini oluşturan kuralları Open AI bizzat yayınlamış. Siz de bundan sonraki komutlarınızı bu şekilde deneyerek farkı görebilirsiniz. Örnek olarak bu önerilerden bazıları şunlar:
- Kullandığınız yapay zeka programlarının son versiyonlarını kullanın
- Talimatları istemin başına koyun ve talimat ile içeriği ayırmak için ### veya “”” kullanın
-
İstenen bağlam, sonuç, uzunluk, biçim, stil vb. hakkında spesifik, açıklayıcı ve mümkün olduğunca ayrıntılı olun.
Az Etkili
OpenAI hakkında bir şiir yazın.
Etkili
{Ünlü bir şair} tarzında, son DALL-E ürün lansmanına (DALL-E bir metinden görüntüye makine öğrenimi modelidir) odaklanarak OpenAI hakkında ilham verici kısa bir şiir yazın4. İstenen çıktı formatını örneklerle açıklayın ( örnek 1 , örnek 2 ).
5. Cümleyi şişirmeden yazın, işi muğlak ifadeler kullanmadan tarif edin.
6. Ne yapılmaması gerektiğini söylemek yerine, ne yapılması gerektiğini söyleyin.
Prompt Mühendisliği ile Yapılmış Çıktılara Örnekler
Eğer yapay zeka, Midjourney ve DALL-E gibi programlardan daha iyi çıktılar almak istiyorsanız Prompt Hero size ilham verecektir. Bu siteden en iyi örnekleri ve istemleri görebilirsiniz. Böylece prompt mantığını kavrayabilirsiniz. İşte bazı örnekler
Bununla birlikte videoda ileri seviye Prompt mühendisliği ile Midjourney programının örneklerini izleyebilirsiniz.