
Google Keşfet Nedir? Discover Özelliği İle Trafik Arttırma
- SEO
- Ocak 7, 2023
Google Chrome sayfasını ilk açtığınızda karşınıza “Discover” başlığı altında çeşitli makale ve haber gönderilerinin çıktığını daha önce görmüşsünüzdür. İşte size özgü, ilginizi çekebilecek içerikleri size sunan algoritma, Google Keşfet algoritması.
Bu uygulamanın hem kullanıcı hem de içerik üretici taraflarında farklı faydaları var.
Google Discover Nedir? Google Keşfet Nedir?
Chrome Discover nedir? Discover özelliği, Google hesabınızın geçmiş aramalarına bakarak, Gmail, konum, Google Takvim gibi kullandığınız diğer Google uygulamalarını kontrol ederek sizin karşınıza ilginizi çekebilecek, arama sonuçlarınızla alakalı içerikler çıkarır.
Bu içerikler görselliğe dayalıdır. Bu yüzden mutlaka resimli ya da videoludur. Sayfayı yenilediğinizde keşfet bölmesindeki içerikler de değişir ve yenilenir. Son derece kişiselleştirilmiştir.
Google aramalarından farklı olarak bir aramaya karşılık oluşturulmaz. Bunun yerine kullanıcının ilgi alanlarına göre feed oluşturulur.
İlk olarak 2018 yılında uygulamaya konulan bu özellik, son iki yılda oldukça başarılı bir şekilde işlemiş ve insanların keyif alarak kullandığı bir yer haline gelmiştir.
Madalyonun diğer yüzünde ise birçok web sitesi içeriklerinin keşfet sekmesine çıkmasıyla yüksek trafik oranları elde etmiştir. Keşfet sekmesi, web sitesi trafiği arttırmak için faydalı bir uygulamadır.
Google Discover özelliği, sadece Google ve Chrome üzerinde çalışır. Sadece mobil cihazlarda görünür. Hem Android hem de iOS cihazlar için kullanılabilir.
Burada görünecek içerikler, kullanıcı tarafından sınırlandırılıp genişletilebilir. İlgi alanları yönetilebilir. Ayrıca Keşfet sekmesi kapatılabilir.
Google Keşfet Ne İşe Yarar? Google Discover Ne İşe Yarar?
Google Discover, kullanıcıların ilgilendikleri konularla ilgili sitelerin alakalı içeriklerini kullanıcının önüne çıkarır. Bu nedenle hem sitelere trafik sağlar hem de insanların ilgisini içerik zenginliğiyle birlikte çeker.
Google sayfasını açtığınızda karşınıza çıkan bu keşfet bölümü, hem geçmiş Google aramalarınızı hem de genel olarak ilgi alanlarınızı belirler ve buna yönelik, sizin dikkatinizi çekebilecek, görsel olarak da kaliteli içerikleri karşınıza çıkarır.
Eğer bir kişi, Google’da sık sık yemek tarifleri ile ilgili arama yapıyorsa, tarif sitelerinde, tarif veren YouTube kanallarında vakit geçiriyorsa karşısına yemek sitelerinin önerilen içerikleri çıkacaktır.
Benzer şekilde futbol ile ilgilenen, günlük olarak maçları takip edip maç haberlerini okuyan birinin keşfetinde de futbol ile ilgili içerikler yoğun olacaktır. Google Keşfet haberleri de çok fazla haber sitesi takip eden ve ziyaret edenlerin karşısına çıkacaktır.
Fakat, Google keşfet, sadece bir konuya bağlı değildir. Yani, karşınıza sadece yemek ya da futbol içerikleri çıkarmaz. Aynı anda, daha önce ilgilendiğiniz birden çok konunun içeriklerini gösterir. Böylece dikkatinizi daha çok çemeye çalışır.
İlgi alanları kullanıcı tarafından yönetilerek daha alakalı içeriklerin sıralanması da sağlanabilir.
Google Discover Nasıl Çalışır?
- Kullanıcının Google etkinliklerini referans alır. Arama geçmişi, konum, video izlemeleri, takvim hareketleri bunlara dahildir.
- Yapılan konum ayarlarını dikkate alır (hava durumu haberleri sunmak için “ev” olarak belirlenen konumu baz almak gibi…).
Bunları kullanarak sizin nelere önem verdiğinizi anlar. Buna yönelik bir akış oluşturur. Bu feed her yenilemede değişir ve güncellenir.
Google Keşfet Neden Önemli?
Google Discover, hem kullanıcılar hem de site sahipleri açısından önemlidir.
Kullanıcılar, kendi ilgi alanlarına yönelik içerikleri çok fazla aramaya gerek kalmadan burada bulabilir. Böylece Google’da geçirdiği vakit onun için daha verimli olur.
Örneğin, bir öğrenci sınavlar ya da eğitim sistemi hakkındaki güncel haberleri kolaylıkla takip edebilir. İlgi alanlarını ve ilgilenmediği konuları ayarlar bölümünden işaretleyerek kendisi için en faydalı içerikleri görebilir.
Kullanıcı faydalarının yanında Discover özelliğinin site sahipleri ve blog yazarları açısından da önemli faydaları vardır.
İlk olarak SEO çalışmalarından farklı olarak, anahtar kelime çalışması yapmadan organik trafik almanızı sağlar. Tek yapmanız gereken görselliği yüksek ve hedef kitleniz için ilgi çekici içerikler üretmektir.
Google Keşfet, sadece mobil uygulamada çalışır. Günümüzde de en önemli trafik kaynaklarından biri cep telefonlarıdır. Bu nedenle sitelerin içeriklerini keşfete düşürmesi demek, neredeyse hiçbir ek çalışma yapmadan sürekli bir trafik kaynağı elde etmek demektir.
Google keşfet, web sitelerine yapılan SEO optimizasyonunun yanında artı bir trafik kaynağıdır. Sadece keşfet odaklı çalışmalar yapmak, bu esnada da SEO çalışmalarını bırakmak, kesinlikle site sağlığı için kötü sonuçlar doğurur.
Çünkü, her ne kadar gelişmiş olsa da, Google Discover için yapılan çalışmaların sonuç vereceği kesin değildir. Bunun aksine SEO çalışmaları sitelerde olumlu sonuç doğurabilir.
Google Keşfet Nerede?
Keşfet, Chrome sayfasını açtığınızda arama butonunun hemen altında yer alır. Google’ın kendi uygulamasında ise en alttaki menüde, Koleksiyonlar ve Ara butonunun yanında, en solda yer alır.
Google Keşfet Nasıl Açılır?
Google keşfet açmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Android cihazınızın tarayıcısında google.com araması yapın. Ya da direkt olarak Chrome uygulamasını açın.
- Eğer oturumunuz açık değilse Google oturumunuzu açın.
- Google arama alanının altında “Discover” yazan bir satır göreceksiniz. Karşısında ayarlar butonu bulunur.
- Ayarlar kısmına tıklayıp “Etkinleştir” kısmına tıklayın.
- Böylece Google Keşfet özelliğini açmış olacaksınız.
İlgi alanlarınızı düzenlemek isterseniz, yine ayarlar bölümünden “İlgi alanlarını yönet” kısmına tıklayın. Buradan “İlgi alanlarınız” kısmına tıklayarak etkinliğinize dayalı olarak oluşturulan başlıklar arasından takip etmek istediklerinizi işaretleyebilirsiniz.
Benzer şekilde eğer keşfet sekmesinde karşınıza çıkan bir haber ya da içerik kartı sizin ilgi alanınıza girmiyorsa, içeriğin sağ alt köşesindeki üç noktaya tıklayarak “ilgimi çekmiyor” işaretlemesi yapabilirsiniz.
Google Keşfet Nasıl Açılır iPhone?
Yukarıdaki işlemlerin aynısını iOS cihazlarınız için de yapabilirsiniz.
Google Keşfet Nasıl Kapatılır?
Google keşfet kapatma ya da Chrome keşfet kapatma işlemi için yine Google ana sayfasına gelin. Discover özelliğinin karşısındaki ayarlar bölümüne tıklayın. Açılan panelden “Kapat” kısmına tıklayarak keşfeti kapatabilirsiniz.
Google Keşfet İle Trafik Arttırma
İçeriklerinizin keşfet kısmına çıkması, web siteniz için çok iyi bir trafik kaynağı olacaktır. Bu içerikler, kullanıcılara önerildikçe, onbinlerce okunma alabilirsiniz. Aynı zamanda farklı içerikleriniz de keşfete düşmeye başlar.
Bunun için, içeriklerinizin sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Google bu özellikleri açıklamasına rağmen, bunlara sahip olan içeriklerin kesin olarak keşfete çıkacağını garanti etmez.
Her ne kadar Discover özelliği uygulamaya gireli birkaç yıl olsa da, hala SEO çalışmaları kadar kesin ve net sonuçlar vermemektedir.
Yine de içeriğiniz keşfete düştüğünde, bunu Google Search Console‘da, Performans raporlarının altındaki Keşfet sekmesinde görebilirsiniz.
Google Keşfet’e Nasıl Çıkılır?
- Görsellik çok önemli. İçeriklerinizdeki tüm görseller yüksek çözünürlüklü ve konu ile alakalı olmalı. En az 6 görsel kullanılmalı.
- Görseller en fazla 100 KB boyutunda ve en az 1200 px genişliğinde olmalı. Görsellerin dosya isimleri, başlıkları ve alt metinleri açıklayıcı ve alakalı olmalı.
- Görsellere max-image-preview:large ayarı yapılmalı.
- Aynı zamanda içeriklere video da eklenmeli.
- İçerikleriniz hem hedef kitlenizin ilgisini çekmeli hem de trend konulardan oluşmalı. Google özellikle güncel ve popüler konuları öne çıkarır.
- İçerik başlığı ve meta açıklaması tuzak olmamalı. İçerikle uyumlu ve açıklayıcı olmalı.
- İçerikleriniz düzenli olarak yayınlanmalı.
- Tüm içerikleriniz mobil için uyumlu olmalı. Genellikle AMP kullanan siteler Keşfet akışında daha çok yer alır.
- İçerikleriniz hem okunabilir hem de bilgilendirici olmalı.
- Hem sayfanız hem de içerikleriniz uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik göstermeli.
- Markalaşma sağlamalısınız. İnsanlara güven sinyalleri vermelisiniz.
- İçeriklerinizde yayınlanma tarihi, yazar adı, özet, yorumlar gibi alanlar olmalı.
- Nefret içeren içerikler, şiddet içeren görsel ya da videolar yayınlamamalısınız.
- İçeriklerinizde telif hakkı olan çalıntı ögeler olmamalı. Aynı durum görseller için de geçerlidir.
- İçeriklerinizde reklam çok az olmalı. Var olan reklamlar da geniş olmamalı ve pop-up reklamlar da içeriğinizde yer almamalı.
- İçeriklerinizi ürettikten sonra hızlı bir şekilde hedef kitlenize ulaştırmalısınız. Bunun için yayınlandığı gibi sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.
- Site hızınız ve içeriklerin açılma hızı çok önemlidir. Bunun için sitenizi optimize etmelisiniz.
Eğer web sitenizin SEO uyumluluğuna güveniyorsanız, Google Discover bölümünde yer almak için çok fazla çaba harcamanız gerekmez. Fakat haber siteleri için durum farklıdır. Onların önce iyi bir SEO optimizasyonu yaparak önce normal aramalardan trafik alması gerekir.
Mükemmel SEO optimizasyonunuz olsa da içerikleriniz keşfete düşmeyebilir. Çünkü yapılan çalışmaların sonuç vereceğinin garantisi yoktur. Henüz bunun nasıl işlediği Google tarafından açıklanmamıştır. Hatta yapısının “tesadüfi” olduğu belirtilmiştir.
Yukarıda bahsettiğimiz düzenlemeler, sadece Keşfet feed’inde yer alma ihtimalinizi artırabilir. Fakat en önemli 3 adım; görsellik, mobil uyumluluk ve ilgi çekici içeriklerden oluşur.
İçeriklerinizi keşfete çıkarmak için daha fazla bilgi almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Google Keşfet Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Rakiplerinizin keşfete çıkıp çıkmadığını görmek maalesef ki henüz mümkün değildir. Yalnızca kendi sayfalarınızın analizini Google Search Console üzerinden yapabilirsiniz. Burada Performans kısmının altında Keşfet raporları yer alır.
Google Keşfet Açılmıyor Sorunu Nasıl Çözülür?
Keşfet Google özelliği açılmıyorsa, bunun birkaç nedeni olabilir. İlk önce telefonunuzu kapatıp yeniden açmayı deneyin. Ardından Google uygulamasının güncel olduğundan emin olun.
Eğer sorun hala çözülmediyse Google’ın önbellek verilerini sıfırlamayı deneyin. Google’da açık olan oturumlarınızın ayarlarını da benzer şekilde kontrol edebilirsiniz.
Hala sorun yaşıyorsanız, Google’ın veri kullanımı ile ilgili kısıtlamalarına bakın.
Google Keşfet Yenilenmiyor, Google Keşfet Neden Yenilenmiyor?
Google Discover sayfası yenilenmiyorsa, internet bağlantınızı kontrol edin. Ayarlardan keşfet özelliğinin açık olduğundan emin olun. Google oturumunuzun açık olduğundan emin olun.