
Facebook Piksel Nedir? Nasıl Kurulur?
- Instagram Facebook Marketing
- Mart 6, 2022
Ziyaretçilerinizin web sitenizdeki hareketlerini anlamlandıran, reklamlarınızın etkinliğini ölçmeye yarayan Facebook Piksel ile ilgili detayları bu yazımızda aktardık. Nedir, nasıl kurulur, ne işe yarar, neden önemlidir, piksel kodu nasıl eklenir ve silinir gibi soruların cevabını verdik.
Facebook Piksel Nedir?
Aslında kısaca bir analiz aracı. Facebook pikseli, Instagram ve Facebook üzerinde yayınladığınız reklamların internet sitesi dönüşümleri için optimize edilmesini sağlıyor. Reklamların getirilerini takip ediyor, ölçümlenmesini ve hedeflemelerin detaylandırılmasını sağlıyor.
Facebook piksel kurulumunu ve ayarlamalarını yaptıktan sonra bir kullanıcı sitenize girdiğinde, piksel çalışmaya başlıyor. Ayrıca bu kurulumu yaptığınızda Facebook Analytics’i de kullanabiliyorsunuz.
Facebook Piksel Kodu
Piksel kodu, Facebook tarafından oluşturulan bir JavaScript kod parçası. Eklendiği web sitesini ziyaret eden kullanıcılara dair bilgileri topluyor.
Facebook Piksel Ne İşe Yarar?
Facebook Pixel ayarlamalarını yaptıktan sonra herhangi biri sitenizde bir eylem gerçekleştirdiğinde eklediğiniz kod parçası bu eylemi kaydeder. Örnek olarak alışveriş sepetine ürün ekleyen fakat satın alma işlemine gitmeyen kişileri görebilirsiniz. Ardından, bir reklam kampanyası ile bu kişileri hedefleyerek tekrar erişime geçebilirsiniz. Ya da “sepetinizde ürününüz var” gibi bir mesajla iletişim kurabilirsiniz.
Web sitenizde Facebook piksel kurulumu yapmanın faydaları şu şekilde:
- Yayınladığınız reklamların gerçekten doğru kişilere gösterildiğinden emin olursunuz. Aynı zamanda yeni müşterileri, web sitenizde belirlediğiniz bir sayfayı ziyaret eden ya da istediğiniz bir eylemi yapan kişileri de tespit edebilirsiniz.
Örnek olarak; internet sitenizdeki bir ürün sayfasını seçtiniz ve sadece o sayfayı ziyaret eden kişilerin bilgilerine ulaşmak istiyorsunuz. Pikseli bu amaçla kullanabilirsiniz.
- Ürün satışlarınızı artırma imkanınız var. Otomatik hedefleme seçeneklerini kullanarak ürün satın almak gibi sizin için önemli olan bir eylemi yapma potansiyeli daha yüksek olan kişilere erişebilirsiniz.
İlk örneğimizden devam edelim; seçtiğiniz ürün sayfasını ziyaret eden kişilerin bilgilerini piksel yardımı ile topladığınız için, reklamlarınızda hedef kitle olarak bu kişileri seçebilir, önceden zaten ilgilendikleri ürünü tekrar önlerine çıkararak satış ihtimalinizi artırabilirsiniz.
- Yayınladığınız reklamların sonuçlarını analiz etme ve ölçme imkanınız var. İnsanların reklamınızı gördüğünde neler yaptığını görüp, reklamınızın etkisini daha iyi anlamaya yarar.
Facebook Piksel Nasıl Kullanılır?
Web siteniz için Facebook piksel kurulumuna başlamadan önce bir Business Manager hesabınızın olması gerekiyor. Eğer bir hesabınız yoksa ilk adım olarak bunu açın. Ardından adım adım piksel kurulumunun nasıl yapıldığını takip edin.
Facebook Piksel Kurulumu Nasıl Yapılır? Facebook Pixel Kodu Ekleme
Kurulum yaparken en önemli nokta, site sahibi olmak ya da sitenin tüm bilgilerine sahip olunması gerektiği. Facebook Piksel’i size ait olmayan bir siteye yerleştirmeniz mümkün değil. Çünkü hesabın doğrulanması gerekiyor.
1. Adım
Meta Business Manager hesabınıza giriş yapın.
2. Adım
Sol paneldeki “Tüm araçlar” kısmından “Olay Yöneticisi”ni açın.
3. Adım
Yeşil + simgeli “Veri kaynağı bağlayın” butonuna tıklayın. Karşınıza bağlamak istediğiniz veri kaynağının türünü seçmeniz gereken bir panel çıkacak. Burada “web” seçeneğini işaretleyin.
4. Adım
Çıkan panelde pikselinize bir isim verin ve “piksel oluştur” butonuna tıklayın.
Ardından tekrar çıkan panelde entegrasyon için internet sitenizin adresini girin ve kontrol ederek onaylandığında devam butonuna tıklayın.
5. Adım
Ardından karşınıza, Facebook piksel kurulumunu nasıl yapmak istediğinizi seçmeniz gereken bir panel çıkacak. Kapsamlı bir veri toplamak istiyorsanız Dönüşümler API’si ve Meta Pikseli’ni seçebilirsiniz. Yalnızca internet sitenizdeki hareketleri izlemek istiyorsanız diğer seçeneği işaretleyip devam edin.
6. Adım
Biz Dönüşümler API’si ve Meta Pikseli’ni seçerek ilerledik. Ardından karşınıza kod ayarlarını nasıl yapmak istediğinize dair seçim ekranı çıkacak. Size en uygun olanı seçin ve ilerleyin.
7. Adım
Ardından web sitenizin yazılım tabanı hangisiyse çıkan panelden onu seçin ve ilerleyin.
8. Adım
Biz WordPress hesabı üzerinden ilerliyoruz. Bundan sonraki adımlar site yazılımınıza göre değişiklik gösterecektir.
WordPress’te eklentiyi yüklemek için hesabınızı Facebook’a bağlamanız gerekiyor. Business Manager her adımda olduğu gibi bu aşamada da yeterince açıklayıcı. Adımları tek tek takip ederek Facebook’a bağlanma işlemini tamamlayın.
Onay süreci de tamamlandığında Facebook Piksel kurulumu da tamamlanır. Verileri panelde görebilmeniz ve analiz edebilmeniz için ortalama 24 saatin geçmesi gerekiyor.
2021’de yapılan iOS 14 güncellemesinden sonra, veri toplama ve işleme biçimleri etkilendi. Buna Facebook Pixel de dahil. Web siteniz için yeni güncellemenin ardından optimizasyon yapmak isterseniz buradaki yazımıza göz atabilirsiniz.
Facebook Piksel Nasıl Silinir?
Artık web sitenizdeki olayların size gelmesini istemediğinize karar verdiyseniz Facebook Piksel’i kaldırmak isteyebilirsiniz. Hatırlatalım ki bunu yapabilmeniz için pikseli sitenize kod kullanarak yüklemiş olmanız gerekiyor. Maalesef pikseli kaldırma işlemi, ortak entegrasyon ya da etiket yöneticisi kullanarak siteye yüklenen pikseller için geçerli değil. Aynı zamanda site kodunu güncelleyebilecek yeterliliklere sahip olmanız gerekir.
İşlemlere geçmeden önce bilmeniz gereken bazı teknik terimlere değinelim.
1. Sitenin Orijinal Kodu: Facebook Piksel kodu, internet sayfanızda, <head> ve </head> etiketleri arasında yer alır.
2. Facebook Piksel Sabit Kodu: Bu kod, görseldeki gibi görünür fakat piksel kimliğiniz 1234567890’dan farklı olur.
3. Standart Olay Kodu: Facebook pixel sabit kodu içinde, </script> etiketinin üzerinde bulunur.
Facebook Piksel Kodunun Sitenizden Kaldırılması
- Sitenize gidin.
- İnternet ya da CMS platformunuzda üst bilgi şablonu ya da üst bilgiyi bulun.
- Bu bölümün alt kısmındaki piksel sabit kodunu (2. bölümde gösterilen tüm kod parçası) kaldırın.
- Farklı sayfalarınızda Facebook Piksel kodu varsa, piksel sabit kodunu her sayfadan aynı işlemle kaldırın.
Piksel kodlarınızın tamamını kaldırdığınız takdirde, tarayıcı artık olayları Facebook’a göndermez. Piksel kodunu sitenizden kaldırırsanız, Business Manager, Reklam Yöneticisi ya da Olay Yöneticisi’nden bu kod kaldırılmaz.