Logo
  • TEKLİF AL
  • Hizmetlerimiz
  • İşler
  • Blog
  • iyi ki görmüşüm
  • EN
TEKLİF AL Hizmetlerimiz İşler Blog iyi ki görmüşüm EN

2022 Instagram Trendleri

  • Instagram Facebook Marketing
  • Aralık 3, 2021

2022’de viral olacağı tahmin edilen trendler neler? Eğer güncel, kaliteli ve saygın bir Instagram hesabı yürütmek istiyorsanız bu trendleri takip etmelisiniz.

COVID-19 karantinası Instagram’a 186.3 milyon yeni kullanıcı eklenmesini sağladı. 2021’in sonunda bu sayı 1,07 milyara yükseldi ve 2023’te 1,18 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca Instagram kullanıcılarının %90’ı işletmeleri çevrimiçi olarak takip ediyor ve çoğu marka hesaplarıyla etkileşim kuruyor. Aslında, her üç kullanıcıdan ikisi, bir markayla etkileşim kurmak için en iyi yerin bir sosyal ağ olduğuna inanıyor.

Bu kılavuz, 2021’in en dikkate değer Instagram trendlerinden ve ipuçlarından hangilerinin 2022 Instagram trendleri olarak devam edeceğini ve yeni izlenecek trendleri kapsıyor.

1. Kaydırmalı Postlar ve Internet Memes

Instagram kaydırmalı görseller(Carausel) ve fotoğraflarla karikatürize edilen Internet Memes(IM) içerikleri 2022’de de popüler olmaya devam edecek. Bu gönderilerin paylaşmaları kolay ve Instagram’da büyümek isteyenler için ideal araçlar.

Beğenilerin gösterimlerinin artık sınırlandırılabildiğini biliyoruz. Bu yüzden paylaşılabilecek ve kaydedilebilecek bilgi, eğlence ve görsel zenginliğe sahip içerikler daha da önemli hale geliyor.

Carausel

Bilgilendirici kaydırmalı gönderileri oluşturmak, kitlenizin onları kaydetmesi ve başkalarıyla paylaşması için daha etkili bir yol. Aynı şey Internet Memes içerikleri için de söylenebilir. Doğru yapılan IM gönderileri komik bir kontrast oluşturuyor ve kullanıcıları arkadaşlarıyla paylaşmaya teşvik ediyor.

2. Otomatik DM Konuşmaları

Instagram’ın kullanıcı tabanı büyümeye devam ettikçe, işletmelerin mükemmel iletişime olan talebi de artıyor. Bunun nedenlerinden biri, kullanıcıların, Instagramda takip ettikleri işletmelere her gün 400 milyondan fazla mesaj gönderiyor olması.

Fakat iletişim desteği yalnızca bununla sınırlı kalmıyor. Ürün sorguları ve müşteri destek talepleri, insanların işletmelere mesaj göndermesinin en önemli nedenlerinden. Tüm bunlar göz önüne alındığında, işletmelerin iletişim iş yüklerini otomasyon ile yönetmeleri kaçınılmaz hale geliyor.

blank

Müşteri Desteği

Sosyal medya kullanıcılarının beklentileri, çoğunlukla işletmelerin hızlı yanıt vermesi yönünde. Statista’nın araştırmasına göre, dünya çapındaki müşterilerin %18’i anında yanıt beklerken, %28’i bir saat içinde yanıt bekliyor.

Statista hızlı yanıt

Bir sohbet robotu kullanmak, bu beklentileri karşılamak için Instagram otomasyonu oluşturmanın en iyi yollarından biri. Bu botlar ürün, marka ve kuruluşlar hakkında bilgi sağlıyor ve canlı bir temsilciye yönlendiriyor. Bunun en iyi kısmı da teknik destek ekibinin ekstra çalışmasına gerek kalmaması ve alıcının yolculuğunun herhangi bir aşamasında sohbet robotlarını kullanabiliyor olması. Karmaşık ve tekrarlanan soruları otomasyon ile cevaplayarak müşteri hizmetleri temsilcisinin işini hafifletebilirsiniz. Böylece hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilirsiniz. 

Müşteri Adayı Oluşturma

Müşteri adayı oluşturma, Instagram otomasyonunun öne çıktığı diğer ana alan. Instagram’daki işletmeler için temel hedeflerden biri, platformdan gelen organik potansiyel müşterileri ve dönüşümleri artırmak olmalı.

Müşteri desteği sohbet robotu, hızlı yanıt sistemi sayesinde organik potansiyel müşterileri çekebiliyor. Bu hem satış sayfası görüntülenmelerini hem de hikaye izlenmelerini artırabilir. Yani Instagram otomasyonunu kullanmanın müşteri kitlesini artırmaya da yararı var.

Her gün daha fazla işletme satış hunilerinin içerisine Instagram’ı da ekliyor ve bununla birlikte Instagram otomasyonunu kullanmak, müşteri desteği sağlamak ve olası satış faaliyetlerini organize etmek için önemli bir araç haline geliyor.

3. CTM Reklamları

Önümüzdeki yıl dikkat edilmesi gereken diğer trend, Instagram tıkla-Messenger(Click to Massenger-CTM) reklamları. Bunlar, alışveriş yapanları bir açılış sayfası yerine Messenger’a gönderen, Facebook Reklam Yöneticisi’nde oluşturabileceğiniz reklamlar.

Açılış sayfalarını başarılı bir şekilde kullanan bir pazarlamacıysanız, reklamlarınızda başka herhangi bir yere bağlantı vermek korkutucu gelebilir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar CTM reklamlarının oldukça fazla işe yaradığını gösteriyor. Instagram otomasyon yazılımlarından biri olan ManyChat’in açıkladığı bazı verilere bakalım: 

  • ManyChat kullanıcıları, reklamlar aracılığıyla 101 milyon abone oluşturdu.
  • Bu kişilerin 14,5 milyonu ManyChat içinde oluşturulan JSON Growth Tool veya CTM reklamlarından geliyor.
  • ManyChat müşterileri, Messenger’ın içinde 74 binden fazla CTM Reklamı oluşturdu.
  • Bu Facebook Messenger reklamları da %88 açılma oranı ve %56 tıklama oranına sahip. 

Messenger reklamları, işletmenize bu ekstra etkileşimleri almanın ve reklamınızı pasif bir deneyim yerine aktif bir deneyime dönüştürmenin harika bir yolu.

blank

CTM Reklam Stratejileri

CTM reklamlarını kullanmanın en basit yollarından biri, indirim koduyla bir indirimin tanıtımını yapmak. Bu stratejinin anahtarı, reklam metnindeki indirim kodunu vermek değil, görüntüleyenlerden işletmenize bir DM göndermelerini istemek.

Potansiyel müşterilere indirim kodlarını otomatik olarak gönderebilir ve yalnızca reklamınıza bir “indirim” anahtar kelime tetikleyicisi ekleyerek müşteri ilişkileri yöneticinizde (CRM) uygun şekilde segmentlere ayırabilirsiniz.

CTM Reklam Stratejileri

Bu strateji iki önemli avantaj sunuyor: İletişim bilgilerini toplamak ve olası nitelikli satışları artırmak.

CTM reklamlarını bu kadar kullanışlı yapan şey, Messenger deneyimini istediğiniz kadar yaratıcı hale getirebilmeniz. Örneğin, ManyChat’te potansiyel müşterilerinizi en çok ilgilendikleri ürünlerle eşleştirmeye yardımcı olan bir test oluşturabilir, ardından onlara o ürün için ödül olarak bir kupon verebilirsiniz. Bu yöntemi birden fazla ürün kategorisinde kullanabilirsiniz.

4. Instagram Alışverişi ve Canlı Ticaret

Bakacağımız bir sonraki büyük trend, Instagram alışverişi ve canlı ticaret. Geçen yıl sosyal alışverişte %43 artış gördüğümüz göz önüne alındığında, Covid-19 salgınının bu eğilimi hızlandırdığını söyleyebiliriz. Ancak pandemiden önce bile sosyal medya siteleri e-ticaret özelliklerine yatırım yapıyordu.

Ancak daha da önemlisi, Instagram kullanıcılarının alışveriş yapmak için uygulamayı aktif olarak kullanması. Yapılan bir ankette insanların neredeyse yarısının, Instagram’ı haftalık olarak alışveriş yapmak için kullandığı tespit edildi. Ayrıca Instagram, alışverişinin kullanıcılar arasında popüler kalmasını sağlamak için sürekli olarak yeni özellikler getiriyor. 

Bunlardan biri de Instagram’ın bir süre önce yayınladığı Drops adlı yeni bir özellik. Bu özellik, işletmelerin yaklaşan lansmanlarına, uygulama içinde kendi alanlarını veriyor ve yeni ürün lansmanları için hype oluşturmalarına olanak tanıyor. 

Instagram Drops İşletmeniz etkileyici pazarlama için zaten Instagram kullanıyorsa, satışları daha da artırmak için Instagram Mağazalar özelliğini kullanabilirsiniz. Mağazalar, müşterilerin harici bir web sitesine yönlendirme ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve satın alma yolculuklarını kısaltıyor. Böylece uygulama içinden alışveriş yapabiliyorlar. Instagram Mağazalar ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradaki yazımızda bulabilirsiniz. 

Instagram Mağazalar

Instagram’ın çeşitli alışveriş özellikleri birkaç yıldır gündemde olsa da yeni bir sosyal medya trendi büyümeye başladı: Canlı yayın ticareti.

Satış temsilcileri veya Influencer’ların Instagram’da bir canlı yayın başlatarak belirli ürünler ya da hizmetler hakkında konuşması, canlı yayın ticareti olarak biliniyor. İzleyenlerin Instagram mağazasına gidebilmesi ve sayfaya tıklayabilmesi için yayının altına link eklenebiliyor.

Bir Instagram otomasyon uygulaması yardımıyla, daha önce bahsettiğimiz anahtar kelime tetikleyici indirim stratejisini canlı yayın ticareti ile birleştirerek satış fırsatlarınızı daha da artırabilirsiniz.

Gönderileri ve Hikayeleri Eşleştirme

Instagram gönderileri ve hikayeleri için eşleşen renkler, stiller ve desenler kullanmak, kişisel marka bilinci oluşturma ve modaya uygun bir estetik yaratma açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Sosyal medya kanalında bir marka kişiliği oluşturmaya çalışıyorsanız, tutarlılık açısından harika bir deneyim olacaktır.

Gönderileri ve Hikayeleri Eşleştirme

Bu trendi gerçekleştirmenin anahtarı, benzer görsel temaya sahip bir çok eşleşen gönderi ve hikaye oluşturmak ve ardından bunları karıştırmak. Aynı zamanda hareketli ve hareketsiz görüntüleri de kombinasyonlarda kullanmayı düşünebilirsiniz.

Özetle;

Sosyal medya, işini yalnızca bu kanallar üzerinden yürütenler için daha güçlü ve önemli bir hale geliyor. İşte bu yüzden Instagram’daki trendleri takip etmek çok önemli.

Yani, şirketiniz 25 milyonu aşkın işletme profilinden biriyse, sosyal medya popülerliğinin zirvesinde olmak için hangi 2021 Instagram trendlerinden vazgeçmeniz gerektiğini ve 2022’de hangi trendleri izlemeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Yalnızca Instagram özelinde değil, tüm sosyal medya kanallarında görülmesi beklenen 2022 öngörülerini öğrenmek için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak ve profesyonel destek için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Related Posts

Daha İyi Video Reklamları İçin 11 İpucu

Instagram Facebook Marketing

Yasaklı Etiket Listesi – 2022 Instagram Yasaklı Hashtag’ler

Instagram

Facebook Ad Library Nedir, Rakip Reklamları Nasıl Görülür?

Instagram Facebook Marketing

blank

Facebook Hızlı Form Nedir? Özellikleri ve İpuçları

Previous post

Dijital 2021 Ekim Küresel İstatistik Raporu

Next post

blank

Son Yazılar

  • LinkedIn ve B2B İçerik Pazarlama
  • Sıfırdan B2B İçerik Pazarlama Stratejisi Oluşturma
  • Instagram Ana Sayfası Tamamen Değişiyor
  • İçerik Pazarlama (Content Marketing) Nedir?
  • Dönüşüm Getiren ve Etkili Landing Page Nasıl Yapılır?
Share this: